Møt IT-selskapet der 50 prosent av de ansatte er kvinner

Publisert 18 okt 2017 Lisa Lind på Knowit Decision

I en mannsdominert bransje skiller Knowit Decision Stockholm seg ut med helt lik fordeling mellom kjønnene. Les hvordan de har kommet dit her.

Å være en arbeidsplass med lik kjønnsfordeling er noe mange arbeidsgivere i dag streber etter, men få klarer å oppnå.

Ifølge IT & Telecom-selskapene er bare 29 prosent av de ansatte i IT-bransjen kvinner. Andelen utviklere er enda lavere. Den er nede i 22 prosent.

Alle arbeidsgivere i dag ønsker å ha lik fordeling, men de fleste har fortsatt en lang vei å gå før målet er nådd.

Unikt i bransjen

På Knowit Decision i Stockholm er problemet løst. Kjønnsfordelingen ligger på 50 prosent, noe som er unikt i bransjen.

- Hvordan fikk dere dette til?

- Ikke gjennom en målrettet satsning på kvinner, sier Lisa Lind, administrerende direktør i Knowit Decision Stockholm, og forklarer:

- I stedet handler det om mange års arbeid for å skape en attraktiv arbeidsplass for alle. Knowit er rett og slett et fantastisk sted å jobbe. Våre ansatte trives på jobb og det forteller de til sin omgangskrets. Det har ført til at vi i dag har svært mange kvinner blant våre kandidater, noe som gjenspeiles i rekrutteringen. Vi kvoterer aldri - vi ansetter rett og sett de beste kandidatene.

En slik kandidat var antagelig Ebba Björklund, som begynte for to år siden. Hun er i dag en av de yngste i selskapet, og med sine 25 år den yngste i ledelsen. 

Lisa Lind og Ebba Björklund i Knowit Decision
Lisa Lind og Ebba Björklund i Knowit Decision.

- På en karrierredag jeg var på la jeg merke til at mange, spesielt jenter, hadde et feilaktig inntrykk av hvordan det er å jobbe i et IT-konsulentfirma. De spurte om det er mulig å kombinere arbeid og fritid, eller om det på sikt går an å stifte familie med en sånn jobb. Det er viktig at det er opplagt at man skal kunne det. Mange av våre ansatte har barn, så denne frykten for konstant overtid er helt ubegrunnet. Hos oss skal du være i stand til å gjøre jobben med vanlig arbeidsuke. Om ikke er det noe galt, og da er det opp til oss å løse det, sier hun.

Les mer i artikkelen: "Derfor vil så mange jobbe med å skape intelligent business"

Bevisst arbeid

Knowit Decision arbeider for at de ansatte skal føle seg vel og at alle skal være involvert i å skape et bedre arbeidsmiljø. I rekrutteringsprosessen får alle søkere møte minst én mann og én kvinne til intervju, og alle nyansatte får i løpet av en innledende periode opplæring i ulike verktøy og i konsulentrollen. Juniorkonsulenter får oppdrag sammen med en eller flere mer erfarne kolleger. Dette gjøres for å gi en følelse av trygghet og for å sikre kompetanseoverføring.

De organiserer også en rekke aktiviteter for å bygge opp fellesskap og samhold, og for at konsulenter som normalt er ute hos forskjellige kunder, fortsatt vil ha mulighet til å møtes.

Lisa Lind påpeker at de som tror at det bare er kvinner som er tiltrukket av de "myke verdier" har misforstått.

- Vårt mål er å være en moderne bedrift, med friske synspunkter, spennende arbeidsoppgaver, konkurransedyktige forhold og rettferdig lønn. Dette er ikke en ny idé. Vi har jevn kjønnsfordeling på alle nivå, også våre seniorer og ledere. Vi er i  en aktiv prosess som har tatt tid, og som vi fortsetter å utvikle og forbedre. Å snakke om "kvinnelige" eller "myke" verdier, er å redusere kvinner og deres drivkraft, sier Ebba Björklund legger til:

- Egentlig er det bemerkelsesverdig at jevn kjønnsfordeling er noe man må være oppmerksom på i 2017. For oss er det en selvfølge at vi ønsker å jobbe med de beste. At de tilfeldigvis er jevnt fordelt, er vel ikke så rart? Spørsmålet er heller: hvorfor er det ikke slik hos alle andre?

Ønsker du en karriere i et likeverdig IT-selskap?
Ta kontakt med oss ​​på Knowit!

Klikk her for å se våre ledige jobber!

Til toppen