Software + subsurface gir lovende resultater

Publisert 14 jun 2019

Forestill deg at du skal streame 15.000 Netflix-filmer samtidig. Det tilsvarer mengden data som genereres pr. sekund i fiberoptikkprosjektet Next Generation Reservoir Monitoring Data Flow, et prosjekt fra Digital Center of Excellence i Equinor, hvor avanserte algoritmer tilgjengeliggjør enorme mengder data i sanntid for å optimalisere produksjonsflyten på Johan Sverdrup-feltet.

- Det er kombinasjonen av den inngående kompetansen Equinor sitt subsurface-team har innenfor petroleumsdomenet og fysikk, sammen med systemutviklere sin kompetanse på systemer og programvareutvikling, som har gitt svært lovende resultater i dette prosjektet, uttaler daglig leder i Knowit, Espen Tjønneland. Jeg har jobbet i IT i 18 år, og dette er et av de mest spennende prosjektet jeg noensinne har jobbet med. Dette har aldri vært gjort før i samme skala som vi gjør nå, forklarer han entusiastisk.

Ved å sette programvareutviklere sammen med sitt eget subsurface-team, håper Equinor å kunne revolusjonere arbeid under vann. Og prosjektet, som tar i bruk fiberoptikk på en ny og kreativ måte, har så langt vist imponerende resultater.

- Vi regner med å kunne se på potensielle lekkasjer, overvåke produksjonshastigheten, strømmen generelt, effekten av ulike injeksjonsprofiler og mye mer - alt i sanntid. Listen over hva vi kan bruke disse dataene til, er nesten uendelig. IT leverer ikke bare en tjeneste, men jobber side om side med oss og hjelper oss med å designe hele dataflyten mye mer effektivt, sier produkteier Maximilian Schuberth hos Equinor til selskapets interne tidsskrift Loop.

Siden 2017 har Johan Sverdrup-prosjektet hatt et mandat til å være en digital frontrunner. For å levere på dette mandatet ble programvareutviklere fra bl.a. Knowit hentet om bord. Siden utviklingen startet på Johan Sverdrup, har evnen til å tilpasse seg utfordringer som dukker opp underveis, vært like avgjørende som solid planlegging. Derfor har agile arbeidsmetodikker stått sentralt, en smidig og effektiv måte å jobbe på hvor man foretar nødvendige justeringer i forhold til ikke-planlagte hendelser underveis, uten å miste fokus på det endelige målet.

- Denne metoden reduserer risiko og åpner muligheter for å lære av erfaringer underveis i prosjektet. Tillit og åpenhet har stått sentralt i dette prosjektet, og skapes gjennom tett dialog og deling av erfaringer og kunnskap på tvers. Det har vært en øyeåpner å få jobbe tett sammen med kjernevirksomheten og geofysikere hos Equinor, og alle parter går styrket ut av et slik samarbeid, avslutter Espen Tjønneland.

Les mer om prosjektet på Equinor sin eksterne blogg, Loop.

Bli kontaktet
Espen Tjønneland
Daglig leder/Salg - Knowit Solutions, Stavanger
Til toppen