Engasjer og konverter – YouTube på besøk
Publisert 30 apr 2019
YouTube var på vårt frokostmøte for å snakke om at videoinnhold ikke trenger å være dyrt for å engasjere og konvertere, at historiefortelling funker bra i sekvenser og at teksting er essensielt.
Fredag 26. april holdt vi frokostmøte på Media City Bergen med YouTube på besøk. Jana Fossi, video lead i YouTube snakket om hvordan vi kan skape engasjement i en tid preget av små skjermer og begrenset tålmodighet. Fra Knowit Experience stilte art director Tom Lekven Nilsen og rådgiver for datadrevet markedsføring, Caroline Dalland.
Ha klare mål
Caroline forteller at det i 2019 blir enda mer videomarkedsføring. For å cut through the noise blir det desto viktigere å basere alle avgjørelser på data.
Caroline sier det er avgjørende å ha ulike mål – KPI-er – for hvor kunden er i kundereisen. Skal du øke kjennskap til merkevaren? Da kan du se på hvor mange videoen har nådd og på engasjementet. Eller skal du øke salget? Med tydelige KPI-er er det lettere å se hva du får igjen for det du investerer.
Hun har et hett tips for de som ønsker å komme i gang med videomarkedsføring sporenstreks:
– Lag produktvideoer for de viktigste produktene dine og legg på landingssiden din.
Man må imidlertid ikke glemme at innholdet bør distribueres. Lag en medieplan med strategi for hvor, hvordan og når innholdet skal deles for å nå ut til folket.
Vis og vekk lidenskap. Og vær hjelpsom.
Skal du engasjere og konvertere? Da er det faktisk tre ganger så viktig at innholdet er noe man kan relatere til, og som er hjelpsomt, fremfor en video med f.eks. kjendiser. Og for at folk skal kunne relatere må innholdet personaliseres. De fleste feeder i dag er unikt tilpasset brukeren, hvor annonsører prøver å nå ut til riktig person til riktig tid.
– Og når annonsørene treffer riktig person til riktig tid, så funker det, presiserer Caroline.
Video trenger ikke å være dyrt.
Tom vil først og fremst ta livet av myten om at video er veldig kostbart. Ja da, store kampanjer med kjendiser kan være dyre, men Knowit har for eksempel laget svært effektive videoannonser for Avinor for en rimelig penge.
– En annen myte er at video er en såkalt “nice to have”. Ifølge Cisco er snart 82 prosent av all nettrafikk video. Unruly sier at intensjonen om kjøp øker med 97 prosent og at assosiasjon til merkevaren går opp hele 139 prosent etter å ha sett en video.
– Og som Caroline nevnte, et godt tips er å ha en video på landingssiden din. Da kan konverteringsraten, ifølge HubSpot, øke med 80 prosent, forteller Tom.
Sleep, eat, communicate, look at screens.
Jana forteller at det er 2,6 millioner norske brukere på YouTube i måneden, og at de bruker én time på plattformen om dagen. For mange av oss består døgnet av å sove, spise, kommunisere og å titte på skjerm.
YouTube er plattformen hvor merkevarer kommer for å bli sett. Og 42 prosent av annonsene blir sett i sin helhet, skal vi tro Jana. Dette tallet forventes å bli høyere etter hvert som vi blir stadig bedre på å personalisere innhold.
Det er også viktig å huske på at videoen bør tilpasses ulike formater. Vi har tenkt mobile first en god stund nå, og det skal vi ikke slutte med, men mange tenker kanskje ikke over at stadig flere streamer på TV – og her presterer innholdet klart best i liggende format.
Lysere, nærmere og kjappere sekvenser.
Jana forteller at 50–70 prosent av en kampanjes return on investment (ROI) skyldes kreativitet, så en god idé bør selvsagt ligge til grunn. Men hun har også andre, og heldigvis mer konkrete, tips til deg som skal sette i gang med videoproduksjon:
- Go bright: Sørg for at videoen er lys nok slik at til og med de med lav lysstyrke får med seg innholdet. Husk også at mange har lyden av, så teksting er essensielt.
- Be agile: Du kan gjerne ha lengre snutter, men for å holde på oppmerksomheten bør du ha kjappere sekvenser. Og mye må skje mye i løpet av de fem første sekundene for å fange oppmerksomheten.
- Get closer: Tenk på størrelsen på skjermen. Kom nærmere på objektet slik at alle kan se.
– Amerikanske Sour Patch fulgte alle disse tipsene, og gikk fra dårligst til best i klassen med samme innhold i videoen, avslutter Jana.