Både B2B- og B2C-selskaper har etter hvert fått erfare at det å tilby topp produktinformasjon om et produkt er avgjørende for kundeopplevelsen. Men å lage godt innhold kan være vanskelig, særlig om man har flere kanaler. Behovet er å sikre datakvaliteten, skape en ensartet brukeropplevelse for kundene i alle kanaler og ha enkel prosess for å laste inn data fra flere kilder. - Det er derfor PIM, Product Information Management, har endret de fleste ehandels-prosjekter vi jobber med, sier Søren Handlos ved Knowit Experience i København.
- Tilbyr dere kundene en godt tilrettelagt uniform brukeropplevelse, som på best mulig måte gjør dem i stand til å ta en kjøpsbeslutning i akkurat deres nettbutikk, vet vi at vi har levert, sier Handlos. - Kjernen i dette er produktdata; PIM, forteller forretningsutvikler Jan Georg Lehmann-Røed, som nylig leverte et av Norges ledende bryggerier, Hansa Borg, et helstøpt B2B PIM-prosjekt.
PIM beriker der ERP ikke strakk til
- Før PIM brukte vi Excel og gikk ofte i fellen med å utvide ERP-systemet til å inneholde felter for selgende beskrivelser eller tok i bruk felter som var ment for et spesifikt scenario og gjenbrukte det til noe annet. Dette har i svært mange prosjekter tvunget ERP-systemet til å være noe det strengt talt ikke er, nettopp ett produktberikelsessystem. Ved å introdusere PIM så lar man ERP-systemet gjøre det ERP-systemet er best på, nettopp å behandle produktkritiske detaljer mens PIM tar seg av berikelse, sier Handlos.
- Uansett om man skal vise frem sine produkter til publikum eller ha en metode hvor dine ansatte kan finne all informasjon om et produkt til internt bruk, så er det liten tvil om at PIM som produktberikelses-system drar kompleksiteten ned og gjør hverdagen enklere.
Hvordan har PIM endret verden?
- PIM-systemer hjelper verden med å sentralisere produktinformasjonen som skal vises til sluttbrukere samt internt i organisasjonen. I en organisasjon der produktinformasjonen er spredt i organisasjonen, er det alltid nødvendig med ett produktberikelses-system. Produktinformasjon som bilder, tekniske spesifikasjoner, dokumenter, oversettelser, priser og annen finansiell informasjon er spredt i organisasjonen i ulike divisjoner og avdelinger. PIM-systemet samler inn og sentraliserer produktinformasjonen fra de forskjellige isolerte områdene i organisasjonen til en produktinformasjonsbase som alle vil dele.
- Videre kan PIM effektivisere hverdagen til personer som jobber med kommunikasjon, markedsføring, produktutvikling da siste versjon av tekst, bilder, størrelser og sammenfallende produkter er samlet i ett system. En markedsavedling kan med PIM håndtere større og mer skiftende sortiment på kortere tid med bedre resultat. I en digital verden med en stadig utvikling av størrelser på skjermer, oppløsninger, medier og brukeratferd vil PIM være en betydelig støtte for deling av informasjon, forklarer Lehmann-Røed etter sine erfaringer i PIM-prosjektet med Hansa Borg.
Hvordan har PIM endret våre e-comm-prosjekter?
- PIM har endret fremgangsmåten vi har i våre prosjekter hvor vi jobber direkte med produktene til kundene våre. Vi kan nå hjelpe kundene direkte med produkthistorier ettersom kunden lett kan gi tilgang til sitt PIM-system uten å måtte ta hensyn til store sikkerhetshull ved å gi kunden direkte tilgang til ERP-informasjon.
Hva kreves av våre kunder? Hvilken form for eierskap er viktig å ta?
- Kunden må være med i prosessen hvor en utformer de forskjellige entitetene som skal ha en livssyklus i PIM. De vanligste entitetene man opererer med er som regel produkt, artikkel og ressurser. - Det må på et tidlig stadium defineres hvilke produkttyper man opererer med og hvilke egenskaper produktene skal ha. Det defineres så et klart skille mellom produkt og artikkel slik at berikelsesprosessen blir så smertefri som mulig.
Videre så må man i de fleste tilfeller stå for import og eksport av data til/fra PIM. PIM er et verktøy for sentralisering og produktberikelse, men kunden må selv definere opp hvilke ut kanaler og behov de har for produktene sine, avslutter Søren Handlos.