Men du kan slappe godt av; de fleste av oss vil ikke bli erstattet av en robot. Vi må bare venne oss til tanken om å dele jobben med en. Dette gjelder både de med lave inntekter og de med høye inntekter. For eksempel blådressene som jobber med finansiell planlegging, leger, lokførere, taxisjåfører og journalister.
”Ja, men jeg jobber jo med kreative prosesser”
Det mest deprimerende er egentlig at studier avslører at svært mye av det vi gjør på jobben er rutinearbeid. Kun fire prosent av vår aktivitet stiller krav til kreativ innsats og kun snaut en tredjedel av de vi driver med krever at vi oppfatter følelser. Og for å være ærlig; for å tråkke oppi salaten; svært mange av oss oppfatter kanskje følelser like dårlig som en robot.
Hvilke jobber vil og hvilke vil ikke bli erstattet av maskiner?
Potensialet for kunstig intelligens og avanserte roboter ser vi allerede i hverdagen. Automatisk check-in på flyplasser, autopiloten som fører flyet og scanning av passet når du kommer frem. Likevel vil automatiseringen eliminere svært få yrker de neste årene, men den vil få konsekvenser for nesten alle jobber i større eller mindre grad. Robotiseringen har potensiale til å endre sektorer som helse og finans. Begge sektorer som involverer en betydelig andel kunnskapsarbeid. Derfor vil en rekke jobber redefineres snarere enn elimineres – i hvert fall på kort sikt. Derfor tror vi at fokuset på hvilke yrkesgrupper som dør, er feil. Det som er viktig er å fokusere hvilke prosesser som sannsynligvis automatiseres, og hvordan forretningsmodellen da må endres og jobb-beskrivelser redefineres.