‘Smidig’ eller ’agil’ har vært et buzzword de siste årene når samtalene dreier seg om metodikk for design og utvikling av digitale systemer. Litt spissformulert handler smidige metoder hele tiden om å kunne justere kurs og prioriteringer ut fra hva som gir mest umiddelbar verdi. Metodikken settes ofte opp mot konvensjonell ’fossefalls’-metodikk; en fasetilnærming med vekt på grundig planlegging i forkant av utvikling. Din frykt som oppdragsgiver er selvsagt at du føler du betaler det samme, men får mindre.
Vår påstand er likevel at større prosjekter faktisk er avhengig av smidig utvikling for å lykkes. Både økonomisk og kvalitetsmessig. Som regel vil det du trodde da dere engasjerte en innkjøpskonsulent for å vurdere hva dere trengte, garantert være endret når prosjektet leveres. Knowits perspektiv på større prosjekter er ofte at en mer kontinuerlig prosess hvor designet utvikles i vekslinger mellom designerens løsningsforslag og kundens krav og kriterier, gir bedre og mer relevante løsninger. Målet med smidige prosjekter er å minske tap.
Fordelene er at man raskere kan lansere i markedet, lære og justere underveis basert på erkjennelsen av at det som ble tenkt i fjor ikke nødvendigvis er like smart i år. Dette blir mer og mer aktuelt når vi ser hvor raskt digitaliseringen endrer samfunnet. Virksomheten endrer seg, men aller viktigst; kundepreferanser endrer seg hele tiden og målestokken er som regel global.
Hvordan skal dere kunne velge rett anbyder uten fossefallsmetodikk?
Man bruker mye tid på å estimere for å kunne gi et nøyaktig kostnadsbilde, og prosjekter velges mye basert på hvilken pris en tilbyder har. Rett og slett fordi dere selvsagt ønsker kontroll på fremtidige kostnader. Normen i dag er alt for ofte at enorme ressurser blir brukt på utforming, estimering og utvikling av krav som til slutt blir endret eller forkastet etter test. Vi tror ikke man alltid kan forvente at det er en suksessfaktor å binde seg eller den andre parten til et fast estimat på et svært prosjekt. Vår påstand er at det ikke alltid gir kontroll, men kun en illusjon av kontroll.
Fossefall-metoden har sin opprinnelse fra klassiske ingeniør-prosjekter. Digitaliseringsprosjekter har en annen natur enn konvensjonelle IT-prosjekter, og krever andre tilnærminger enn konvensjonell IT-tenkning. Du kan få mer ut av utviklings-budsjettet ditt ved å omfordele ressursene, for å kapitalisere på den uunngåelige endringen som kommer til å skje i løpet av prosjektet.