Det handler om å samle adferd, tolke adferd, designe ønskede løsninger og levere kunde og virksomhet verdi. Vi får algoritmer som går over til selvledelse, og programvare som tar beslutninger og lærer etter hvert.

Først og fremst; internett er mye mer enn en nettleser

Internett er også din Facebook og SnapChat app, epleklokken din og veldig snart kjøleskapet ditt. I dag konsumerer vi nesten 70 prosent av alle digitale medier på våre mobile devicer. På World Economic Forum i Davos tidligere i år, forklarer Sheryl Sandberg, COO i Facebook, at folk i utviklingsland rett og sletter har byttet bort begrepet ’internett’ med ’facebook’. De kommer inn i butikken og sier ”Jeg skal ha Facebook”.

Det startet med Steve Jobs og introduksjonen av iPhone i 2007. Da sa Jobs at ”This is a revolution of the first order!”, og han slo spiker’n helt inn med disse fire ordene: “Internett in your pocket”.

Det app-sentriske internett

I dag surfer ikke folk på nettet, men besøker i større grad individuelle app’er. Nå utgjør nesten 90 prosent av tiden vi bruker på mobilen aktiviteter i en app, og i 2019 vil 80 prosent av alt innholdet på internett være video. Denne utviklingen har akselerert det siste halvannet året. Facebooks Instant Articles og ’native video player’ formidler nyheter, Apple introduserer sin Apple News og SnapChats Discover samarbeider med avishus, forleggere og andre for å produsere plattform-eksklusivt innhold.

Facebook er kanskje den aktøren som har vunnet mest på dette skiftet fra web til ”Walled garden”-plattformer (inngjerdete hager). Facebooks vekst i mobil inntjening er også et resultat av den betydelige endringen fra å annonsere på web til å annonsere i sosiale media og på mobile plattformer.

”I 2019 vil 80 prosent av internett-trafikken være video.”

Blir live streaming det neste store innholdsformatet?

I 2015 kjøpte Twitter live-streaming app’en Periscope; som i dag er integrert med Twitter. I år har vi sett Facebook pushe sitt Facebook Live og oppmuntret kjendiser og bedrifter til å benytte denne teknikken. New York Times skrev nylig at Facebook Live er et av Facebooks høyest prioriterte initiativ. Her ser de en mulighet til å bringe dynamikken i direkte TV ut på internett og rett og slett demokratisere det. Nå kan alle som har en iPhone med en Facebook app bli en ’live stream’ stjerne.

Internet of Things, IoT – Tingenes internett; ditt viktigste økosystem

Alt henger sammen i dette nye økosystemet. Alle dingsene våre kommuniserer seg i mellom. Tingenes internett går mye lenger enn å sørge for at lap top’en din, smarttelefonen og eventuelt klokken din er synket. De fleste av installasjonene i en normal husholdning er allerede blitt en del av Tingenes internett. For eksempel Google sitt Nest-program som inkluderer smarte termostater, alarmer og kamera. Idéen er at alle enhetene dine skal kommunisere i det samme nettverket. I dag skraper markedsførere bare i overflaten av hva som er mulig å få til med IoT. Selv ser jeg for meg at etter at jeg har vært på badevekten, får jeg en notifikasjon på mobilen min fra Hennes & Mauritz, som anbefaler meg et nummer større boxer-shorts.

Bli kontaktet
Stein Opsahl
Strategisk rådgiver

IoT

World Economic Forum mener et modent IOT skal generere over 14 billioner dollar innen 2030. Cisco spår det vil være mer enn 50 billioner tilkoblede enheter innen 2020, mens Intel hevder 200 billioner. Et to-tall med 14 nuller etter seg.

”Hver dag bruker vi om lag 3 timer på mobilen, og du sjekker den ca 150 ganger i døgnet.”

Det globale slaget mellom internett-gigantene

Det som driver denne trenden er slaget mellom internett-gigantene; Facebook vs Google, Google vs Apple, osv. Mens Googles domene er det åpne nettet, har Facebook og Apple investert i et internett kontrollert av app’er.

For deg og andre virksomheter som markedsfører produkter og tjenester betyr dette bare mer tilgjengelig data. Siden app’er og sensorer kartlegger alt vi gjør, kan du sikre deg ekstremt detaljerte kundeprofiler. Skummelt? Ja, men for virksomheter som benytter IoT-universet; er mulighetene for optimalisert shopping rene himmelen for datadrevet markedsføring.

I Kina er den viktigste internett-plattformen WeChat, i Japan er det Line og i Korea er det KakaoTalk. Faktisk så er det i den største delen av verden chat app’er som disse i tillegg til Facebook Messenger som dominerer. I tillegg har SnapChat nylig markert seg som en betydelig utfordrer og en app alle ’må ha’ sammen med LinkedIn, Instagram, Twitter og WhatsApp. Den siste for sikkerhets skyld kjøpt opp av Facebook.

Når det gjelder Messenger, dreier denne seg om langt mer enn innhold. Både KLM og Über har allerede integrert denne app’en i sin kundedialog.

Ved å bruke disse plattformene etablerer bedrifter en personlig samtaletråd som varer evig. Teknologien i app’en sikrer at du alltid kjenner historikk og sammenheng i en kunderelasjon, og brukeropplevelsen blir sømløs og kjennetegnes ved at den fjerner all friksjon.

Internett er fortsatt i startfasen og 5G vil revolusjonere vår bruk

Smart-telefonene tok ikke skikkelig av før 4G og ’wi-fi over alt’ bidro til at vi i dag bruker mobilen som vår egen bærbare internettplattform. I løpet av et par år vil 5G kickstarte neste fase; virtuell virkelighet, VR, og alternativ virkelighet.

Hvis du har forsøkt er det sannsynligvis med Googles Cardboard, Facebooks Oculus eller Samsungs Gear. Enten du ikke likte, eller du ble bergtatt, kan du trygt møte de to tre neste årene i vissheten om at du fortsatt har mye å glede deg til. Som med de første smarttelefonene, er VR headsets i dag bare forløperne til hva bransjen håper skal revolusjonere både kommunikasjon og underholdning.

Det er her den alternative eller utvidete virkeligheten kommer inn; augmented reality, AR. I følge Wall Street Journals teknologi-spaltist, Christopher Mims, er AR til VR det samme som mobilen ble til desk top. Det er en greie som er konstant til stede, snarere enn den du bare brukte av og til. AR likner på VR fordi den involverer teknologi du ’har på deg’, bortsett fra at når det gjelder AR, betyr det at det du ser kringkastes til verden rundt deg også. Selv om AR-initiativet Google Glass kom litt for tidlig og krasjet, vil vi se at gigantene vil hive seg på med nye oppfinnelser. Facebook-günder Mark Zuckerberg hevder at AR kan endre verden like radikalt som smarttelefonen, og har allerede prototype klar på sine AR-briller.

Men selv om Facebook og andre tror AR og VR vil erstatte TV og kanskje til og med mobilen, tror vi det er klokt å være forsiktig med å vurdere fremtidig bruk av AR og VR basert på hva vi i dag opplever som utfordringer og muligheter innen kommunikasjon. Når du vurderer hvor folk leser, ser og lytter til informasjon; altså der du må være tilstede, ligger Facebook svært godt an her i den vestlige verden. Messenger vil ha en milliard brukere i løpet av et par år og Facebook har garantert en plan for hvordan både brukere og markedsførere skal kunne utnytte dette. Ikke minst eksperimenterer nyhetsmediene med ulike måter å formidle nyheter på via ’messaging’. For eksempel via Snapchat Discover. Facebook håper Messenger blir det mest benyttete verktøyet for handel og kundeservice og Facebook-eide Instagram er allerede svært populært blant markedeførere.

TV vil ikke forsvinne, men digitale annonsekroner vil allerede passere TV i løpet av neste år. I løpet av 2020, vil vi se neste bølge i den digitale revolusjonen; et internett som er til stede i alle ’devicer’, på folks hoder og i mobile og sosiale kanaler, ikke nettlesere. Sørg for å være blant dem som har fått disse trendene med seg.

Bli kontaktet
Stein Opsahl
Strategisk rådgiver
Til toppen