Et maktskifte fra bank til forbruker
Ny digital teknologi er drivstoff for Open Banking, og vi begynner å se et maktskifte fra bank til forbruker. Nye forventninger fra kundene og nye forskrifter som PSD2 er også med på å drive utviklingen. Det nye europeiske betalingsdirektivet berører både forbrukere og bedrifter. Direktivet har fått massiv oppmerksomhet blant bankfolk over hele Europa og blir ofte referert til som direktivet som vil endre bank slik vi kjenner det. Hovedformålet bak direktivet er å motivere til innovasjon og konkurranse blant europeiske banker. PSD2 er en katalysator som fører til en endring i hvordan bransjen oppfatter, forstår og er villig til å omfavne Open Banking.
«PSD2 er en katalysator som fører til en endring i hvordan bransjen oppfatter, forstår og er villig til å omfavne Open Banking.»
Et av våre funn er at de fleste banker har tolket at å følge PSD2-direktivet er det samme som å åpne opp sine API-er. Videre er det tydelig at bankene prioriterer å utvikle en kontoaggregering og oversiktstjeneste; dvs vise konti du har fra andre banker inn i ditt engasjement. Dette fordi de ser på utviklingen av denne tjenesten som et indirekte krav i PSD2. Et annet interessant funn er at flere banker ser ut til å se teknologien fra kontoaggregering som en interessant mulighet. Teknologien kan brukes og utvikles ved å tilby en abonnementshåndtering på toppen. Tenk deg at du for eksempel skal kunne se og administrere Netflix-abonnementet ditt i banken.
Bankene fornyer seg i et lavere tempo enn antatt
Blant aggregering av kontoer og abonnement, er det kun abonnement som etterspørres fra forbrukerne. I tillegg er det få banker som har utviklet andre etterspurte tjenester. Dermed kan det virke som om bankene ignorerer kundebehovet når de bestemmer seg for hva de skal utvikle videre. Her tror vi det kan være grunn til å bekymre seg, fordi grunntanken bak PSD2 var å fremme innovasjon og konkurranse til fordel for forbrukeren. Derfor er det pussig at bankene tilsynelatende ikke prioriterer å levere de mest etterspurte tjenestene. Det er faktisk et paradoks at tjenestene de velger å utvikle, ikke er de som er mest etterspurt. Derfor konkluderer vi også med at bankene innoverer i et saktere tempo enn forventet.
“The frenemies; banks and FinTech companies,
have realized that they are better together.”
Samarbeid med FinTech gir økt hastighet
Å samarbeide med et FinTech-selskaper kan gi bankene økt hastighet, nisjekompetanse og et entreprenørisk tankesett. Vi har funnet at slike samarbeidsforhold ikke bare er verdifulle for begge involverte parter, men helt avgjørende for at bankene skal utvikle nye tjenester og utnytte mulighetene i PSD2. Dermed har «the frenemies»; bankene og FinTech-selskapene, innsett at de er bedre sammen.
Dette tar oss videre til et endelig funn. Vår analyse av banksektoren dokumenterer at bankene vurderer nye strategiske muligheter som svar på PSD2. Majoriteten av Norges største banker begynner faktisk nå allerede selv å ta rollen som tredjeparts-leverandører, TPP. De ser med andre ord på PSD2 som noe mer enn bare å tilpasse seg til forskriften, og mener PSD2 er begynnelsen på noe større. For å møte den fremtidige konkurransen, utforsker derfor de store bankene nye roller, inkludert leverandørens rolle.
Vi tror at andre banker vil følge etter, og at noen vil ta rollen som plattform når de fleste betalings-aktørene etter hvert omfavner Open Banking. Å utvikle slike økosystemer krever imidlertid omfattende investeringer, og tiden vil vise hvordan og når disse økosystemene vil utvikle seg.
Norge er Annerledeslandet
Situasjonen etter PSD2 er litt annerledes i Norge sammenlignet med andre europeiske land.
Norge preges av høy teknologisk tilpasning, sterk digital infrastruktur og en banksektor som er kommet langt på sin digitale reise. På grunn av BankAxept har Norge allerede lave transaksjonskostnader. Videre er et av de kravene med størst påvirkning, kravet om sterk kundeautentisering (SCA). I Norge ble imidlertid kravet om tofaktor-autentisering for banker implementert lovmessig i 2016, gjennom bruk av BankID. SCA-kravet er med andre ord implementert og allerede mye brukt av forbrukere og banker.
Det er imidlertid ingen tvil om at PSD2 har hatt, og vil fortsatt ha stor innvirkning på norsk banksektor. En av de mest betydningsfulle virkningene har vært XS2A-regelen, som tvinger bankene til å åpne opp kundedata og dele dette med TPP’er. Dette har presset bankene til å fornye seg, og kundene deres erfarer nå flere brukervennlige tjenester som tar sikte på å tilfredsstille behov som fortsatt ikke er dekket.
Bankene har ulike valg når de skal overholde PSD2
For å overholde PSD2 har bankene to alternativer. Det første alternativet er å la TPP-er bruke bankens eksisterende kundegrensesnitt, samt oppgradere det for å kunne integrere identifikasjon av TPP-er. Det andre alternativet er å tilby et dedikert grensesnitt for TPP-er. Dette vil imidlertid generere betydelige kostnader og komplekse nettverksløsninger. Det er vanskelig å se for seg at hver eneste europeiske bank skal utvikle, dokumentere, teste, vedlikeholde og drifte sitt eget proprietære XS2A-grensesnitt.
De fleste norske banker har prioritert å utvikle de samme tjenestene
Så nær som alle banker tilbyr nå en tjeneste for kontooversikt. Flere tilbyr også en automatisk kategorisering av utgifter, og abonnementsstyring er under utvikling for tre av de seks store, og allerede lansert hos to av dem. Personlig budsjett og holdbarhet av nåværende saldo i forhold til normalt forbruk, er funksjonalitet bankene så langt ikke har prioritert.
Så lenge bankene har eksistert, har bankene anbefalt forbrukerne et eksklusivt forhold, og lojalitet gjennom generasjoner har vært vanlig. For mange høres det fint ut at banken passer på hele familien, men mange mener også at dette ikke er det som nødvendigvis er best for forbrukeren. Sannheten er at det alltid har vært begrenset konkurranse og åpenhet i bank. Det sterke kundeforholdet har ført til at folk nøyer seg med mindre og aksepterer tjenester som ikke fullstendig tilfredsstiller deres behov.
Bankenes fremtid
I dag forvandles veldig ofte livene våre til en digital opplevelse. Alt blir lettere, raskere og bedre. Muligheten for tilgang til, redigere og dele data enkelt og raskt er nå blitt en selvfølge.
"For å forstå konkurransen og samarbeidsdynamikken
som skal til for å fornye FinTech-sektoren,
trenger vi en forklaring på det nye FinTech-økosystemet."
Mens bankene alltid har hatt monopol på kundedata, er det nå viktig å forstå hvorfor banker og FinTech-selskaper samarbeider. For å forstå konkurransen og samarbeidsdynamikken som skal til for å fornye FinTech-sektoren, trenger vi en forklaring på det nye FinTech-økosystemet. Vi konkluderer også med at FinTech-selskaper og banker i flere tilfeller har godt av å samarbeide, selv om de er konkurrenter på andre områder.