Hva er SEO?

Publisert 18 mai 2022 Gutt med magnetisk leketøy

Hva er søkemotoroptimalisering, hvorfor bør du investere tid og ressurser i det og hvilke resultater kan du forvente? Dette er noen av spørsmålene vi her gir deg svar på. 

Over 60 % av alle besøk på nett begynner med en søkemotor. Over 50 % av all sporbar trafikk på nett kan tilskrives organisk søk. Søkemotoroptimalisering handler om at du gjør deg fortjent til å få din del av denne enorme kaken. 

Hva betyr SEO? 

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization, oversatt til søkemotoroptimalisering på norsk. Det beskriver prosessen hvor du svarer på ønskene og behovene til brukere, med engasjerende og unikt innhold, levert på en teknisk god nettside. 

Sagt på en annen måte, handler det om å gjøre nettsiden din til en så god opplevelse for brukerne, at søkemotorer som for eksempel Google eller Bing, velger å vise den høyt på sine resultatsider. 

I tillegg til å sikre en god opplevelse for brukerne, er SEO også et av de viktigste markedsføringstiltakene du kan gjøre. Gjort riktig, er det et kostnadseffektivt tiltak som vil gi deg varig effekt og målrettet trafikk som konverterer svært bra. 

Betalt og organisk synlighet 

Når du gjør et søk i en søkemotor, vises en resultatside med ulike nettsider du kan klikke deg videre til. Hvilke typer resultater som vises, enten det er linker, bilder, video, kart med mer, vil variere med blant annet søket du gjør, hvilke tilbydere av innhold som finnes og hva majoriteten av brukerne tidligere har klikket på. 

Helt overordnet finnes det to måter du kan bli synlig i en søkemotor på: 

  • Betalt synlighet 
  • Organisk synlighet 

Betalt synlighet, eller betalt søk, er annonser solgt gjennom søkemotorenes egne annonsesystemer, for eksempel Google Ads. Annonsene vises enten som klikkbare linker eller produkter til salgs i en shopping-modul. Annonsene er som regel plassert øverst eller nederst på resultatsiden, og har en liten markering foran seg. 

Organisk synlighet, eller organisk søk, er målet for søkemotoroptimalisering. Disse plasseringene kan ikke kjøpes. Hvor høyt på resultatsidene nettstedet ditt vises, avhenger blant annet av hvor godt nettstedet er for brukerne, hvor godt søkemotorene mener nettstedet og innholdet er og hvordan brukerne responderer og bruker nettstedet ditt. 

For å gjøre det godt i organisk søk kreves det hardt og målrettet arbeid, på flere nivåer. 

Google og SEO 

Når man jobber med organisk trafikk i det norske markedet, forholder man seg stort sett til Google. Google har et sted mellom 95-98% markedsandel, avhengig av brukerens enhet. 

Slik definerer Google SEO på sine nettsider: prosessen med å gjøre nettsiden din bedre for søkemotorer. 

Her melder det seg et viktig spørsmål: Hva innebærer det at nettsiden din gjøres bedre for søkemotorer?  

Handler det om at nettsiden rangerer så høyt som mulig, og for hvilke søk? Handler det om at flest mulig brukere skal klikke seg inn på nettsiden din? Eller handler det om at nettsiden rangerer best mulig for søk kritisk for deg, og at flest mulig av brukerne du ønsker klikker seg inn og kanskje konverterer til kunder? 

Alle alternativene kan sides å være riktige, men for oss er det viktigste å jobbe målrettet mot søkene og kundene kritisk for ditt nettsted. 

Hvorfor SEO? 

Hvorfor er det så viktig å investere tid og ressurser i å jobbe med søkemotoroptimalisering? Man trenger egentlig bare se på statistikken: 

  • Rundt to tredjedeler av alle besøk på nett begynner med en søkemotor. Majoriteten av oss bruker altså søk for å orientere oss og finne informasjonen vi er på jakt etter. 
  • De tre øverste resultatene i Google får opp mot 60% av alle klikkene. Nettsteder langt ned på resultatsidene har altså minimale sjanser for å få besøk fra søkemotorene. 

Hvorfor man bør jobbe med SEO oppsummeres også av mange slik: 

  • Sikre at Google finner innholdet ditt og tolker det slik du ønsker 
  • Sikre at Google rangerer innholdet ditt best mulig for søk viktig for deg 
  • Sikre at brukerne velger deg fremfor konkurrentene i søkeresultatene 

Det finnes i tillegg en rekke andre faktorer mange overser når det kommer til viktigheten av å jobbe målrettet med søkemotoroptimalisering.  

SEO og merkevarebygging 

Har du noen gang søk etter et nytt par sko eller en bukse, og oppdaget en nettbutikk du aldri hadde hørt om før? 

Har du ønsket å gå ut for å spise, eller bare vært på jakt etter en rask kaffe, og søkt etter en restaurant eller café i nærheten? Har du kanskje endt opp med å faktisk besøke stedet, og i tillegg anbefalt det senere til venner og bekjente? 

For mange aktører er SEO ekstremt viktig for å bygge merkevare og merkevarekjennskap. 

SEO og betalt søk 

Mange bedrifter og organisasjoner bruker store summer på annonsering i søkemotorene. Dette omtales gjerne som betalt søk, som forklart tidligere i teksten. 

Overraskende mange aktører er ikke klar over at de betaler unødvendig mye for annonsene sine, annonsene får ikke den synligheten de kunne ha fått og konverteringsratene er lavere enn de kunne ha vært, nettopp fordi sidene brukerne lander på ikke er godt optimalisert. 

SEO og brukeropplevelse 

Søkemotorene er på lag med brukerne. De ønsker å premiere gode brukeropplevelser. Gode brukeropplevelser kan være nettsider som laster inn raskt, en meny og struktur på siden som er lett å forstå og navigere seg gjennom, eller at brukerne enkelt kan utføre den oppgaven de kom for å løse. 

Har du brukerne, deres opplevelser og behov som utgangspunkt for arbeidet ditt, er veien til å lykkes med søkemotoroptimalisering kortere.  
Trenger du hjelp til hvor du skal starte, tilbyr vi kursing i SEO som hjelper deg i gang.

Search Experience Optimization 

Begrepet SEO er som nevnt en forkortelse for Search Engine Optimization. Men de siste 10-15 årene har søkemotorene, og da særlig Google, gjennomgått enorme forandringer, hvor brukeren og brukeropplevelsen har fått et økt fokus. 

Vi mener det er på tide å utvide begrepet SEO til å inkludere mer enn bare det å optimalisere for søkemotorene. 

Skal vi lykkes med SEO i dag og i morgen, må vi nå optimalisere for hele søkereisen og sette brukerne enda tydeligere i fokus. Les mer om våre tanker rundt Search Experience Optimization og Holistisk SEO. 

Resultater av SEO 

Innen de fleste disipliner av markedsføring er gjerne aktiviteter og påfølgende måling av resultater styrt gjennom avgrensede kampanjer. Man indentifiserer et behov eller ønsket mål, iverksetter tiltak i en begrenset periode og måler deretter effekten av tiltakene. Når man arbeider med vekst innen organisk trafikk, ser verden litt annerledes ut.  

En kontinuerlig prosess 

Hvordan søkemotorene fungerer endres daglig. Konkurrentene dine jobber konstant med å forbedre seg. Forbrukerne og deres adferd er i stadig forandring. Nye trender, produkter og behov kommer og går. 

Som et resultat må arbeidet med søkemotoroptimalisering være en alltid pågående prosess, hvor man kontinuerlig forsøker å levere den beste opplevelsen til brukerne. 

Man kan og bør så klart legge ned ekstra innsats i perioder. Eksempler på dette kan være å gjøre en gjennomgang av den tekniske plattformen, utføre en større analyse av søkeord eller bygge om strukturen på nettstedet. Men så fort du slår deg til ro med tingenes tilstand, vil markedet og konkurrentene mest sannsynlig løpe fra deg. 

Måling av resultater 

Måling av resultater som følge av arbeid med organisk søk er ofte en utfordring. Ikke fordi det er vanskelig, men fordi forventningene ofte er feil. Særlig to faktorer påvirker:  

  • Gode organiske prestasjoner tar tid 
  • Mange måler feil ting 

SEO tar tid 

Det kan ofte ta opp mot et halvt år før man begynner å se stabile resultater av målrettet SEO-arbeid. Det vil naturligvis variere med bransje, type nettsted, om nettstedet eller merkevaren er ny eller etablert, konkurransesituasjonen og mer til, men noen snarvei til toppen av Google eksisterer ikke lenger. Heldigvis, for da hadde alle forsøkt det. 

Gjør man de riktige tingene, vil man for enkeltsider kunne se positive utslag allerede etter noen dager, men de større og mer gjennomgripende endingene vil som regel alltid ta lengre tid. 

Mange måler feil 

Alt for mange som jobber med eller kjøper tjenester innen SEO, er opptatt av rangering, altså plasseringen man til enhver tid har i Google for en konkret søkefrase. Rangering er viktig og avgjørende for at man i det hele tatt skal få trafikk fra søkemotorene, men det sier ingen ting om hvor mange brukere som ender opp med å besøke nettstedet ditt, eller om brukerne gjør det du ønsker at de skal gjøre. 

Oppnådde resultater som organisk synlighet, organisk trafikk og konverteringer fra organisk søk gir et bedre bilde av den faktiske effekten arbeidet som er lagt ned har hatt. 

Som premiss for oppnådde resultater ligger antall visninger og klikk fra søkemotorene, hvor mange sider og søkeord som indekseres og ja, rangering. Dette er også viktige mål. 

Om en side spretter opp eller ned et par plasser for en konkret søkefrase, sier veldig lite om helheten av arbeidet som legges ned. Er derimot den generelle tendensen at sidene dine rangerer bedre måned for måned, for en rekke ulike søkefraser, er du på rett vei. 

SEO og fremtiden 

Det finnes røster som hevder at søkemotoroptimalisering er dødt og hører fortiden til. Realiteten er at SEO aldri har vært viktigere enn i dag.  

Våren 2020 med pandemi og påfølgende nedstengning førte til en rask, dramatisk og permanent endring i folks handlemønstre. Det å være synlig der brukerne er ble med ett viktigere enn noensinne.  

Den lenge varslede cookie-døden og det økende fokus på personvern, gjør det stadig vanskeligere å treffe riktig målgruppe med rett budskap til rett tid via tradisjonelle markedsføringskanaler. 

Når vi jobber med søkemotoroptimalisering, forsøker vi å forstå brukerne, deres ønsker og behov, og skape innholdet de etterspør. Vi etterstreber å sikre gode brukeropplevelser og en friksjonsfri reise via et optimalisert design og teknisk plattform. Samtidig utnytter vi synergiene mellom andre markedsaktiviteter for å skape den beste helhetlige og effektive opplevelsen for brukerne. Det hele via kanalen majoriteten av brukerne befinner seg på. 

Til toppen