- Nettsider har jevnt og trutt økt i størrelse, noe som ikke bare er dårlig for miljøet, men det representerer en veldig darlig brukeropplevelse fordi det tar lengre tid å laste inn siden du ønsker a lese.
- Derfor må vi se oss i speilet og stille både oss selv og kundene spørsmålet: Hvorfor bryr vi oss ikke om å bruke tid på å optimalisere nettsidene. Det korte svaret er at det koster penger og det betyr gjerne at man må redusere bruk av virkemidler som video, store bilder og animasjoner. Men jeg er trygg på at om man fortsatt skal kunne vise seg frem på en differensiert og god måte, må man vektlegger kreativitet, stemmeleie og analytisk innsikt.
Idealistene blant oss har irritert seg over dette lenge; så hvorfor skal det skje en endring nå?
- Utviklingen er drevet av å benytte teknologi som leverer mest for pengene. Derfor må vi i tiden som kommer være flinke til a synliggjøre den fremtidige verdien som ligger i å betale for optimalisering, sier Monslaup.
Hvorfor kan vi forvente at bedriftene skal bry seg nå?
- Om vi evner a se dette i en markeds-strategisk sammenheng, er SEO et meget viktig stikkord. Det er dyrt å ikke dukke opp på Google, og nå skal den globale plattformen faktisk snart endre hvem som kommer høyt opp i søkene. Nettsider som er godt optimaliserte med god brukeropplevelse vil få høyere rangering i søkemotoren. Google måler hvor godt en side er optimalisert med det de kaller «Core Web Vitals».
Det nylig annonserte «Web Vitals»-initiativet gir enhetlig veiledning om kvalitetssignaler som er essensielle for at alle nettsteder skal levere en god brukeropplevelse på nettet. Derfor støtter nå alle Googles verktøy måling av «Core Web Vitals», noe som hjelper oss å diagnostisere og løse problemer på en enklere måte.
- Google har lagt ut flere verktøy på nett for å kunne måle ytelsen til en side, noe som hjelper oss med å diagnostisere og løse problemer på en enklere løsning, forklarer Monslaup. - Altså, om siden er treg å laste eller ting hopper mye rundt mens det laster eller det er lang tid til du kan interagere med nettsiden, så tar Google rett og slett og nedprioriterer deg - bedriften din forsvinner.
Green tech og den nye normalen
Bedrifter vil se seg nødt til å bruke utviklingstid til å optimalisere nettsidene sine, og etter hvert som det skjer med store aktører vil en ny normal etableres hvor alle nettsider må være effektive for å kunne hevde seg. En god innholdsstrategi kombinert med rask og effektiv teknologi blir formelen for å komme opp og frem, og veldig mange utviklere og nettsider vil måtte gjøre store grep for å komme til et godt nok nivå.
- Utviklings-rammeverk vil også sannsynligvis måtte omstille seg for å imøtekomme nye krav. Rammeverk utvikler seg ofte for å imøtekomme utviklere sitt behov for å sette opp komplekse data-strukturer og data-flyter. Dette gir kraftige verktøy for å utvikle, men det er ikke nødvendigvis et stort fokus på å være energieffektiv. Hvis nå utviklingsverden legger trykk på energieffektivitet så vil rammeverk bli vurdert på hvor lett det er å skrive energieffektiv kode, på samme måte som de hittil har blitt målt på å være gode til å håndtere kompleksitet. Darwins regler gjelder her også, den som vil overleve må tilpasse seg, forteller systemarkitekt Andreas Hunderi.
Konsekvensen er at bedrifter som prioriterer dette kan smykke seg med «green tech»-begrepet. Og for deg og meg som brukere, slipper vi å bruke mye datatrafikk og batteri på enheten vi benytter til å surfe, så det er en ‘win’ for bruker også. En naturlig konsekvens av at siden blir mer energi- og data-effektiv.
Timingen fra Google kunne ikke vært bedre.