Denne artikkelen fokuserer på hvordan den enkelte medarbeider er i stand til å forstå og uttrykke merkevaren deres. Har dere en dialog hvor retning og differensiering er tydelig kommunisert og forstått?
Det dreier seg om å kunne svare på tre enkle spørsmål
De mest naturlige og svært grunnleggende spørsmålene bedrifter synes det er vanskelig å svare på, er også utgangspunktet for å beskrive virksomhetens identitet. Uten en slik beskrivelse blir historiefortellingen utfordrende, og det blir tilnærmet umulig å bygge en kultur de ansatte er stolte av og som kundene ønsker å være med på.
- Hvor kommer vi fra?
- Hvorfor er vi her?
- Hvor skal vi?
Dette er tre svært basale spørsmål som krever mye omtanke, før svarene gjør dere i stand til både å differensiere dere og bemidle de ansatte med en attraktiv historiefortelling. Alle har en historie, men overraskende få bruker den som en verdifull kapital. Det er denne historien som skiller dere fra alle konkurrentene og som utgjør en av ytterst få ressurser som er reelt posisjonerende. De fleste kvalitetene dere besitter er, lik det eller ikke, hygienefaktorer. Disse må dere jobbe knallhardt med hver dag for å kunne konkurrere, men det er måten dere er skrudd sammen på og måten dere kommuniserer på som er differensierende.
Vaffeljern og støtabsorberende såler
Historiefortellingen til Nike er et strålende eksempel på ‘employee branding’. Nikes historie startet i Eugene og Coos Bay, Oregon for 46 år siden. Under OL i München i 1972 gikk Nike rett i strupen på de tyske hjemmebane-favorittene Adidas. Forskjellen på markedsføringen var imidlertid slående. Adidas solgte joggesko, mens Nike solgte «Running». Da de kom opp med verdens første støtabsorberende såle, kommuniserte de ikke denne funksjonelle innovasjonen, men introduserte ‘Rock star running’. De spilte på følelser. Og stolthet.