Etter 25 år som merkevarerådgiver slår det meg at overraskende mange bedrifter ikke kvantifiserer verdien av merkevaren sin. Denne verdien løftes først inn i balansen i forbindelse med kjøp og salg; ofte svært ‘synsebasert’. Jeg er overbevist om at denne verdien er kritisk når omgivelsene skal vurdere en virksomhets finansielle situasjon, og det burde skilles ut et tall i selskapets balanse som representerer merkevareverdien.
La meg først dele noen forskningsresultater fra Harvard Business School. Harvard har forsket på 20 ulike bransjer og har funnet tre fellesnevnere som preger de 250 mest profitable virksomhetene de undersøkte. År etter år. Fellesnevnerne er ’identitet’, ’storytelling’ og ’kultur’. Disse selskapene har beskrevet sin identitet på en måte som bidrar til en effektiv storytelling som til syvende og sist bygger kultur hvor både ansatte og kunder ønsker å være med.
Hardcore-dokumentasjonen er at disse virksomhetene scorer bedre på kritiske parametre, som bunnlinjevekst (4x), jobbskaping (7x), vekst i aksjekursen (12x) og’profit performance’ 7,5x). Jeg bruker ofte dette eksempelet når jeg møter konvensjonelle siviløkonomer, ingeniører og jurister på andre siden av bordet, som kanskje oppfatter merkevarebygging som logo, profil og farger på emballasje, samt en power point-mal.